Belang van toptitels in 2020

21-01-2021

Het aantal verschillende unieke titels dat wordt verkocht stijgt door de jaren heen. De diversiteit stijgt, maar van een groot deel van deze unieke titels wordt maar weinig verkocht. Een klein aantal zeer populaire titels zorgt voor een groot deel van de verkopen in de boekenmarkt: de toptitels. Het belang van toptitels voor de omzet stijgt door de jaren, zeker voor fictie en het literair-culturele segment.

KVB Boekwerk presenteert dit jaar een vernieuwde versie van de jaarlijkse marktmonitor. Met drie dashboards besteden wij aandacht aan de algemene verkoopcijfers, de ontwikkelingen binnen de verkoopkanalen en het belang van de toptitels. Hieronder vindt u het dashboard over het belang van toptitels. Het dashboard bevat drie pagina’s met interactieve grafieken. Deze grafieken bevatten cijfers over onder andere de jaaromzet en -afzet, aandelen van de verschillende genres, verkoopkanalen, e-books en de ontwikkelingen door de jaren heen. 

Kijk onder het dashboard of klik hier voor een opsomming van de belangrijkste resultaten uit het onderzoek.

Dashboard belang van toptitels

De belangrijkste resultaten opgesomd

  • In 2020 is het omzetaandeel van de top 100 titels voor non-fictie vrije tijd toegenomen van 24% naar 30%.
  • De top 250 is steeds belangrijker geworden voor het genre fictie. Inmiddels wordt hiermee 50% van de omzet binnen het genre fictie behaald.
  • Het belang van toptitels is aan het toenemen: er zijn steeds minder toptitels nodig om de helft van de omzet te behalen. De toename is het hoogst voor het genre fictie.
  • In 2020 is het omzetaandeel van de top 250 titels voor fysieke boekwinkels met 1% toegenomen. Sinds 2017 is deze toename 8%.
  • Voor e-commerce is het omzetaandeel van de top 250 titels in 2020 met 1% toegenomen. Sinds 2017 is deze toename 5%.
  • In 2020 is het afzetaandeel van de top 1% titels gestegen van 41% naar 43%.
  • Toptitels hebben een groter afzetaandeel bij fysieke winkels dan bij e-commerce. Maar: door de jaren heen is het belang van de toptitels bij e-commerce sterker toegenomen dan bij fysieke winkels.

Ook interessant voor u