Weekmonitor Boekverkoop 2022

Op deze pagina vindt u de marktcijfers per week van 2022. Voor de marktcijfers per week van 2020 en 2021, klik de links rechts van deze pagina.

KVB Boekwerk presenteert ook in 2022 een wekelijkse boekverkoopmonitor om de ontwikkelingen in de boekenmarkt te volgen. Het gaat in deze weekmonitor om indicatoren over trends in de algemene boekenmarkt. De cijfers laten niet zien hoe het omzetverloop is bij individuele uitgevers en boekhandels. Binnen deze groepen kunnen en zullen verschillen groot zijn.

We hebben ervoor gekozen om de marktcijfers van 2022 te vergelijken met 2021. 2021 was ook een ‘coronajaar’ met lockdowns en andere maatregelen. Hiermee dient rekening gehouden te worden bij het interpreteren van de cijfers. Bovendien staan we momenteel aan het begin van 2022. Hierdoor kunnen sommige grafieken een vertekend beeld geven. 

Onderstaand dashboard bevat zeven pagina’s met daarin achtereenvolgend de volgende onderwerpen: de wekelijkse afzet; de wekelijkse omzet; het omzetresultaat per verkoopkanaal; de wekelijkse omzet per verkoopkanaal; de omzet van genres per verkoopkanaal; de omzet van genres in de totaalmarkt; en de verkoop van e-books.

In verband met een fout in de datalevering bij GfK waren de cijfers over week 9 tot en met 16 voorheen niet volledig up to date. Met ingang van 24 mei 2022 zijn deze cijfers gecorrigeerd.

Dashboard weekmonitor

Disclaimer

De cijfers in deze wekelijkse markttrends zijn gebaseerd op de retailers in het GfK-panel. Daarbij wordt een extrapolatie toegepast om een inschatting te maken van de totale Nederlandse A-boekenmarkt.  Door de uitzonderlijke situatie, waarin o.a. de fysieke boekhandels waren gesloten, is het distributiepatroon in de markt dusdanig veranderd, wat het extrapolatieproces bemoeilijkt. Hierdoor kan het zijn dat de cijfers in deze markttrends tijdens de lockdowns een licht vertekend beeld geven.

Ook interessant voor u