Seminar 2022: Weer tijd voor de toekomst

 • 27 januari
 • 13:30 – 15:45 uur: KVB Boekwerk Seminar
 • 15:45 – 17:00 uur: CPNB-talkshow en uitreiking Top 100
 • Vanuit EYE Filmmuseum via livestream

Dit jaar gaat – ondanks corona – het KVB Boekwerk seminar door. In ieder geval online en, als het kan, ook in de zaal. We zijn erop voorbereid. We brengen het seminar met inspirerende sprekers live vanuit het EYE Filmmuseum via een livestream. Aansluitend op het seminar presenteert de CPNB – vanuit dezelfde locatie en met dezelfde link – de Nieuwjaarstalkshow met de jaarcijfers en natuurlijk de Top 100 bestverkochte en meest uitgeleende boeken van 2021. Uit de eerste reacties op de save the date blijkt dat velen van u er zin in hebben. We ontvingen al bijna 250 aanmeldingen. Aanmelders ontvangen tijdig een link voor de livestream.

Weer tijd voor de toekomst

Of we dachten dat Corona voorbij zou zijn of dat we er mee zouden moeten leren leven, de conclusie is hetzelfde. We moeten onszelf weer de tijd geven om naar de toekomst te kijken. We moeten wel. De toekomst dendert op ons af met niet mis te verstane uitdagingen. En, zoals zo vaak: met nieuwe kansen, inspirerende ideeën en trends om op in te springen. Daaraan willen we bijdragen met ons programma.

Dat doen we door te kijken naar de winkelstraat van 2030, met Wim La Haye van Shopping Tomorrow/Bluebird Day. Hoe ziet de winkelstraat er straks uit, fysiek en online? Daarnaast kijken we naar technologische trends die van impact gaan zijn op de boekenmarkt. Er is veel gaande in de digitale revolutie. Daarom vragen we technologie-expert Jarno Duursma om een selectie van de meest relevante trends te bespreken. We sluiten af met een beschouwend perspectief door hoogleraar Bas Haring: wat is de rol van het boek in de toekomst en welke verantwoordelijkheid van het boekenvak hoort daarbij?

In het programma ruimen we tijd in om vragen vanuit het publiek te beantwoorden en om met de sprekers in gesprek te gaan.

Programma

 • 13:15 Toegang tot de livestream
 • 13:30 Welkom en introductie – Jurriaan Rammeloo
 • 13:45 Shopping 2030: Hoe winkelt de consument in 2030? – Wim La Haye
  Wim La Haye verkent de belangrijkste trends en onzekerheden die het komende decennium gaat geven en blikt vooruit op de winkel en de winkelstraat van de toekomst.
 • 14:15 Technologische en digitale trends – Jarno Duursma
  Jarno Duursma geeft ons een schets van de toekomst. Daarbij bekijkt hij welke trends ook relevant kunnen zijn voor de boekenmarkt, zoals synthetische media, NFT-technologie en kunstmatige intelligentie.
 • 14:45 Pauze
 • 15:00 Het boek in de toekomst – Bas Haring
  Bas Haring geeft ons zijn kijk op de rol van het boek in de toekomst en wat daarbij de verantwoordelijkheid is van de mensen in het vak.
 • 15:30 Vragen en gesprek
 • 15:45 Einde

Over de sprekers

Foto Wim La Haye 2 square

Wim La Haye

Wim La Haye is co-founder van Bluebird Day en dagelijks eindverantwoordelijk voor commercie, marketing en strategie. Daarnaast is Wim voorzitter van de expertgroep Shopping2030, waarin hij vanuit ShoppingTomorrow samen met vooraanstaande experts onderzoek doet naar de wijze waarop consumenten in 2030 winkelen en hoe Nederlandse retailers en merken zich hierop kunnen voorbereiden.

jarnoduursmawebsite

Jarno Duursma

Jarno Duursma is technologie-expert, publicist en spreker op het gebied van digitale technologie. Hij schreef naast rapporten, artikelen en opiniestukken ook vier boeken over digitale technologie. In zijn werk legt hij de nadruk op de impact van technologie op bedrijven en de samenleving, zowel in kansen als bedreigingen. Hij benadert de toekomst met een optimistische én kritische blik.

Bas Haring- Filosoof

Bas Haring

Bas Haring is hoogleraar ‘publiek begrip van wetenschap’ aan de Universiteit Leiden en oprichter van het masterprogramma Media Technology voor creatieve wetenschap. Hij experimenteert in zijn lezingen en presentaties met alternatieve vormen om ingewikkelde zaken uit te leggen: posters, spelletjes, films, et cetera. In 2016 won hij de Duidelijke Taalprijs, als Nederlands ‘meest duidelijke denker’.

Ook interessant voor u