Het belang van toptitels

20-11-2018

Monitor 2017 – Uitgevers


Belang van toptitels blijft groot

Uit de Marktmonitor van eerder dit jaar bleek dat de top 100 bestverkochte papieren boektitels in 2017 goed waren voor 16 procent van de omzet, twee procent minder dat het jaar daarvoor. Het belang van de bestsellers is dus iets afgenomen. De vraag is of grotere en kleinere uitgeverijen in dezelfde mate te maken hebben met deze bestsellermarkt.

Uitgeverijen naar omzet in 2017

GfK heeft opnieuw de omzetaandelen van de bestverkochte boektitels berekend, maar hier een scheiding gemaakt tussen de vier kwartielen in de uitgeversmarkt (zie taartdiagram). De onderstaande grafiek is het resultaat hiervan.

De top 100 is met een omzetaandeel van 9% minder belangrijk voor de uitgeverijen uit kwart 4, dan voor de uitgeverijen uit de andere drie kwarten, waar het omzetdeel van de toptitels varieert tussen de 14% (kwart 3) en 29% (kwart 1). Dit heeft te maken met het feit dat kleine uitgeverijen relatief minder vaak dan grotere uitgeverijen fictieboeken verkopen – een genre waarin de meeste bestsellers voorkomen.

Op basis van de top 100 titels bevinden uitgeverijen uit kwart 1 zich het meest in een bestsellermarkt. Bij deze uitgeverijen zijn de eerste 1.000 bestverkopende titels verantwoordelijk voor 65% van de omzet, bij de kleine uitgeverijen uit kwart 4 is dat bijvoorbeeld maar voor 36%. Dat komt overeen met het beeld dat bij deze uitgeverijen het aandeel fictie in het portfolio het grootst is.

50 % van de omzet

Als er bij uitgeverijen minder sprake is van het profijt van toptitels, zijn er vanzelfsprekend relatief meer boektitels nodig om bijvoorbeeld 50% van de totale omzet te kunnen behalen. Uit de GfK data blijkt dat uitgeverijen uit kwart 4 ruim 1.900 bestverkopende titels nodig hebben om 50% van de omzet te behalen, terwijl uitgeverijen in kwart 1 en 2 dit realiseren met respectievelijk 367 en 394 boektitels. Het moge duidelijk zijn dat voor elk kwart geldt dat een groot deel van de omzet behaald wordt met relatief weinig toptitels, variërend van 1% tot 3% van de totale titels. Voor de gehele boekenmarkt geldt dat de top 2% van de boektitels goed is voor 50% van de omzet. Deze cijfers zijn niet veel veranderd ten opzichte van 2017, toen we dit voor het eerst onderzochten, behalve een lichte toename voor het aantal titels in kwart 2.