Auteurs in Boekenweek

12-09-2017

Aantal auteursoptredens licht gestegen

Door: Hans van der Klis

Het aantal auteursoptredens tijdens en rond de Boekenweek is licht gestegen in vergelijking met vorig jaar. Dat is in lijn met de lichte stijging van de boekverkoop in de Boekenweek. Alleen bleken niet alle organisaties in staat hun agenda aan te passen aan de gewijzigde datum van de Boekenweek zelf. Dat vertelt Anne Zeegers, directeur van de Stichting Schrijvers School Samenleving (SSS), die op 13 april een nieuwe website en een nieuwe naam krijgt.

In de Boekenweek zelf, die in verband met de landelijke verkiezingen twee weken later plaatsvond dan gebruikelijk, bedroeg het aantal auteursoptredens 243 in totaal. Dat is minder dan in voorgaande jaren: in 2016 waren het er 279, in 2015 276. Maar in de periode waarin de Boekenweek normaal gesproken plaatsvindt waren er juist aanmerkelijk meer optredens gepland: 79 tussen 7 en 15 maart, 83 tussen 16 en 24 maart. In een normale periode van 9 dagen vinden er gemiddeld 58 auteursoptredens plaats. Netto gezien was er dus sprake van een stijging van tien optredens.

Volgens Anne Zeegers heeft die verschuiving te maken met de volle agenda’s van een aantal instellingen die met jaarprogrammeringen werken, zoals literaire stichtingen en theaters. Zij hadden de data van de Boekenweek in een vroeg stadium vastgelegd en konden die niet meer wijzigen. ‘Als je naar de cijfers kijkt, zie je dat het verschil vooral voor rekening komt van de categorie overig en voor een klein deel voor rekening van de bibliotheken. Boekhandels en scholen boeken auteursoptredens korter van te voren.’ Zeegers merkt op dat er steeds meer samenwerkingsverbanden zijn tussen boekhandels, bibliotheken en theaters. ‘Dat is een ontwikkeling die wij ook stimuleren, maar in onze cijfers zien wij alleen de organisaties die de factuur krijgen toegezonden.’

Tijdens de Boekenweek is SSS altijd nauw betrokken bij de tournee van de auteurs van het geschenk en het essay. Johan Wegeling, adviseur bij SSS, rijdt dan de geschenkschrijver Nederland en Vlaanderen door. Afgelopen week heeft hij samen met Connie Palmen 7.500 kilometer afgelegd. Herman Koch had een eigen chauffeur. Andere veelgevraagde auteurs tijdens de afgelopen Boekenweek met het thema Verboden Vruchten waren Kluun, Rosita Steenbeek, Tom Lanoye, Ronald Giphart, Heleen van Royen, Gustaaf Peek, Marjan Berk en Özcan Akyol.

De Stichting SSS heeft de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe website en zal deze op 13 april tijdens een speciale bijeenkomst in Vondel CS in Amsterdam presenteren. Bij die gelegenheid wordt ook de nieuwe naam van de organisatie onthuld. ‘Ik heb gemerkt dat mensen moeite hebben met de afkorting en ook de naam niet kunnen onthouden. Bovendien was het de hoogste tijd voor een nieuwe website, zodat de online dienstverlening verbeterd kan worden. Die operatie hebben wij kunnen betalen uit een klein spaarpotje dat was aangelegd. Met een relatief kleine organisatie bemiddelen wij elk jaar bij 5000 optredens. Met betere online boekingsformulieren kan dat proces gemakkelijker worden gemaakt. Toen ik het bestuur vroeg of men erg hechtte aan de bestaande naam, bleek dat wel mee te vallen. Dus komt er ook een nieuwe naam.’