The New Yorker Poetry Bot

21-10-2017

Innovatieproject uit scan Digitale Literatuur

http://www.newyorker.com/books/page-turner/introducing-the-new-yorker-poetry-bot

gratis bot op Facebook Messenger of Twitter
Engels

opdrachtgever en curatie The New Yorker (poëzieredacteur Paul Muldoon en poëziecoördinator Elisabeth Denison), ontwikkeling en vormgeving Courtney Stanton en Darius Kazemi

2017, Verenigde Staten

Inhoud
Een bot voor Facebook en Twitter die gedurende 92 dagen een gedicht uit het archief van The New Yorker publiceert. De gedichten zijn een persoonlijke keuze van de redactie. Als de lezer de bot installeert, ontvangt hij of zij dagelijks een nieuw gedicht uit de selectie.

Makers
Ter gelegenheid van het 92-jarige bestaan van het wekelijkse magazine The New Yorker wilde de redactie iets doen met het vele archiefmateriaal. Ze schakelde kunstenaars-programmeurs Courtney Stanton en Darius Kazemi in om een bot te bedenken. In nauwe samenwerking met en gefinancierd door The New Yorker realiseerden zij de varianten van de bot voor Facebook Messenger en Twitter.

Achtergrond
De The New Yorker Poetry Bot maakt poëzie toegankelijk voor een groot publiek, omdat het deze laat verschijnen op een medium waarvan veel mensen toch al dagelijks gebruikmaken. De bot bepaalt in dit geval niet de inhoud van de tekst, alleen het moment waarop het gedicht wordt gepubliceerd op het persoonlijke account van de lezer. Bovendien fungeert de bot als marketingtool om meer bezoekers naar de website te trekken en wellicht nieuwe abonnees te werven.

Resultaat
Een gratis bot die je kunt installeren op Facebook Messenger of Twitter

Meer
http://www.100millionbooks.org/ Een boekentip voor elke nieuwe Chrome-tab.

Kenmerken [uitleg]
verhaalstrategie: algoritme
vorm: social media
financiering: Bedrijfsleven