Regie voor de gebruiker

16-10-2017

Een ontwikkeling binnen digitale literatuur

In veel digitale literatuur projecten krijgt de gebruiker meer regie of zeggenschap ofwel agency, waardoor projecten minder auteurscentrisch worden. Dit varieert van een lezer die zijn eigen pad kiest binnen een bestaande serie teksten tot een speler die keuzes maakt en zo de uitkomst verandert, of tot een schrijver die opdrachten krijgt in een gamecontext. De rol van de auteur verandert, in die van regisseur of procesbegeleider. Iemand die voorwaarden schept.

image

80 days

Fictiegame op basis van 80 Days around the world van Jules Verne, met interactieve dialogen. Betaalde app voor diverse platformen. Prijswinnende game die 500.000 spelers heeft bereikt.

Lees verder

image

Blackbar

Literaire game waarin de lezer een gecensureerde briefwisseling moet ontcijferen. De vorm roept frustratie op, die past bij een gecensureerde maatschappij. Betaalde app met 45.000 downloads.

Lees verder

image

Bitterveld

Reis met ondergrondse door Berlijn langs herdenkingsmonumenten uit de oorlog. De plattegrond van de metro is de interface voor verschillende verhaallijnen.

Lees verder

image

Hartenjager

Briefwisseling met romanpersonage van Arnon Grunberg. Jij schrijft de brieven, de app schrijft terug. Spel met de ruimte tussen gesprekspartners in een literaire context.

Lees verder

image

Storium

Online multiplayer game waarin je samen met anderen scènes schrijft in bestaande scenario’s. Eén speler is de verteller. Website met veertig verhaalwerelden, met betaald lidmaatschap.

Lees verder

image

Cleartext

Teksteditor die alleen de meest voorkomende Engelse woorden toelaat. Dwingt de schrijver om helder te schrijven en denken. Open source project van Google ontwerper, o.a. door copywriters gebruikt.

Lees verder

image

A Universe Explodes

Experiment uit de Google stal met eigendom en transformatie van teksten. Van 100 unieke digitale exemplaren blijven uiteindelijk pagina’s over met één woord.

Lees verder