P.o.E.M.M.

21-10-2017

Innovatieproject uit scan Digitale Literatuur

 

 

 

 

  • http://www.poemm.net/
  • apps en installaties, Engels
  • Jason Edward Lewis en Bruno Nadeau initiatief en regisseurs, Jason Edward Lewis tekst en design, Bruno Nadeau, Elie Zananiri, Chris Gratton ontwikkeling, Paul Dolden componist
  • 2014, Canada

Inhoud
P.o.E.M.M. staat voor Poetry for Excitable [Mobile] Media en bestaat uit een serie van acht interactieve touchscreengedichten, die elk beschikbaar zijn als iOS-app en als installatie geschikt voor exposities. Elk gedicht is een onderzoek naar verschillende thema’s en interactieve besturingssystemen. Bovendien wordt elk gedicht gepubliceerd in zes opeenvolgende versies, die elk de verschillende vormen van auteurschap, samenwerking en distributie onderzoeken. De eerste versie bestaat uit een werk geschreven door Jason Edward Lewis zelf, in de daaropvolgende versies zijn het andere dichters, gebruikers en algoritmes die (mee)schrijven aan de gedichten.

Makers
De financiering bestaat uit een combinatie van Canadese onderzoeksgelden van Concordia University, Montréal; Fonds de recherche du Québec – Société et culture (FQRSC); Social Sciences and Humanities Research Council, Ottowa;  Grand NCE (Graphics, Animation and New Media Network of Centres of Excellence); en subsidie van het Canada Council for the Arts, Ottowa.

Achtergrond
Het werk laat zien hoe tekst, beelden en interactiviteit elkaar kunnen versterken, en hoe interactiviteit meer kan zijn dan enkel navigatie. Interactiviteit kan betekenis toevoegen aan een tekst, zoals woordkeuze en visuele presentatie dat ook kunnen. De gedichten kunnen bijvoorbeeld niet gelezen worden zonder het scherm aan te raken. Op die manier is het ook een onderzoek naar de rolverdeling tussen auteur, algoritme en eindgebruiker.

Resultaat
Acht gratis iOS-apps en installaties van de werken. De serie ontving de inaugural Robert Coover Award for Best Electronic Literature van de Electronic Literature Organization. Het werk heeft tot nu toe een publiek bereikt van ongeveer 20.000 personen.

Kenmerken [uitleg]
verhaalstrategie: algoritme
vorm: app, installatie
financiering: Academia

Meer
http://glia.ca/conu/SOFTIES/ Typografische gedichten van dezelfde makers.