Notes on Blindness VR

20-10-2017

Innovatieproject uit scan Digitale Literatuur

  • http://www.notesonblindness.co.uk/
  • gratis smartphone- en tabletapp iOS en Android (virtual reality)
  • Engels
  • Ex Nihilo, ARTE France en AudioGaming, in co-productie met Archer’s Mark
    producenten, gebaseerd op audiodagboek van John M. Hull
  • 2016, Verenigd Koninkrijk

Inhoud
Onderdeel van een transmediaal project, dat ook de gelijknamige documentaire omvat. Het werk is gebaseerd op het audiodagboek van John M. Hull (in 1990  als boek gepubliceerd: Touching the Rock) die zijn zicht verloor en begon te rapporteren over de ervaringen van het blind zijn. In Notes on Blindness VR is een aantal van de originele audiofragmenten opgenomen, in combinatie met de omgevingsgeluiden die Hull omschrijft. De omgevingsgeluiden krijgen in 360 graden vorm in vage donkerblauwe lijnen.

Makers
Notes on Blindness VR is tot stand gekomen door ondersteuning van Creative England, British Film Institute, Impact Partners, ARTE France, Swedish Film Institute, BBC Storyville, Cinereach, BRITDOC, New York Times en PROCIREP-ANGOA.

Achtergrond
Aan de hand van schrijver en hoofdpersoon John Hull leert de gebruiker van deze VR-beleving de wereld op een nieuwe manier kennen, waarbij niet langer het visuele als uitgangspunt dient, maar de woorden en de zinnen de ervaring sturen en leiden. Doordat de omgeving vervaagd en geabstraheerd is weergegeven, ontstaat er een soort muur tussen de wereld en jezelf. Het geeft inzicht in het proces van blind worden en verhoogt de empathie voor de blinde Hull.

Resultaat
Gratis te downloaden als smartphone- en tablet-app voor iOS en Android, die werkt met Samsung Gear VR en Google Cardboard. Dit VR-project stond op diverse festivals en won meerdere prijzen, waaronder de Storyscapes Award bij Tribeca Film Festival en de Alternate Realities VR Award bij Sheffield Doc/Fest.

Kenmerken [uitleg]
verhaalstrategie: lineair
vorm: virtual reality, app
financiering: Cultuurfonds