News Wheel

21-10-2017

Innovatieproject uit scan Digitale Literatuur

http://www.jodyzellen.com/apps/newwheel.html

gratis iOS-app voor iPhone en iPad, installatie
Engels

Jody Zellen concept

2016, Verenigde Staten

 

 

Inhoud
Maak gedichten met headlines uit het nieuws. Als de gebruiker het nieuwsrad in de app laat draaien, verschijnen de woorden uit krantenkoppen van negen willekeurig gekozen Engelstalige nieuwsbronnen in willekeurige volgorde. De gebruiker kan de geselecteerde woorden herschikken en verwijderen, en zo actuele, unieke gedichten componeren.

Makers
News Wheel is bedacht door kunstenaar Jody Zellen en zelfstandig gefinancierd. Zellen schakelde een programmeur in om haar te helpen met de app-ontwikkeling.

Achtergrond
De gebruiker werkt samen met het algoritme van News Wheel om gedichten te maken. Het is een onderzoek naar de poëzie achter de steeds veranderende krantenkoppen. Een toegankelijke alternatieve manier om te kijken naar de gebeurtenissen in de wereld, en de verslaggeving ervan.

Resultaat
Een gratis iOS-app voor iPhone en iPad die als installatie heeft gestaan in de Long Beach City College Art Gallery en bij de exposities Code and Noise in Arena1 Gallery in Santa Monica en S/Election in het Municipal Art Gallery in Barnsdall Park, Los Angeles.

Kenmerken [uitleg]
verhaalstrategie: algoritme
vorm: app, installatie
financiering: self-funded

Meer
http://jodyzellen.com/portfolio/index.php?/apps/spine-sonnet/ Eerder werk van Zellen, waarin je boektitels herschikt tot gedicht.