Het Poëzie Museum

20-10-2017

Innovatieproject uit scan Digitale Literatuur

http://poeziemuseum.amsterdam

gratis iOS-app voor iPhone (augmentedreality)
Nederlands

International Silence (Twan Janssen en Johannes Verwoerd) appontwikkeling
schrijver Anna Enquist curatie

2017, Nederland

Inhoud
Een virtueel museum dat 24 uur per dag gratis te bezoeken is via een app: via je smartphonescherm verschijnen de paviljoens op het Museumplein in Amsterdam. Schrijver Anna Enquist selecteerde haar persoonlijke hoogtepunten uit de Nederlandse poëzie: tien Nederlandse dichters, met ieder zes gedichten. Elke dichter heeft een eigen paviljoen, dat zes gedichten in 3D en op typografisch uitdagende wijze weergeeft. De geselecteerde dichters zijn: Ida Gerhardt, Annie M.G. Schmidt, Gerrit Kouwenaar, Elly de Waard, Neeltje Maria Min, Leonard Nolens, Eva Gerlach, René Puthaar, Menno Wigman en Alfred Schaffer.

Makers
Het Poëzie Museum is tot stand gekomen door ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. I Amsterdam is mediapartner.

Achtergrond
De app legt een architectonische augmentedreality-laag over de fysieke locatie, het digitale kan in dit museum niet zonder het fysieke en vice versa. Een cross-over tussen literatuur, vormgeving, typografie en architectuur in het museale hart van Amsterdam. De app kan bovendien gezien worden als een template waarin andere curatoren en schrijvers nieuwe ‘musea’ kunnen bouwen.

Resultaat
Een gratis iOS-app voor de iPhone, de Android-app volgt nog. Vanwege de locatie, waar veel toeristen komen, wordt nagedacht over anderstalige paviljoens. Ook Nederlandse ambassades tonen interesse.

Kenmerken [uitleg]
verhaalstrategie: lineair
vorm: app, augmented reality
financiering: Cultuurfonds