Gateway to the world

21-10-2017

Innovatieproject uit scan Digitale Literatuur

Inhoud
Open data van maritieme databases wordt gebruikt om de routes te visualiseren van schepen die van en naar de Hamburgse haven vertrekken. De namen van de schepen zijn toegewezen aan gelijknamige Wikipedia-pagina’s, en terwijl de schepen varen worden het schrijftools waarbij de omschrijvingen van Wikipedia verschijnen. De teksten genereren een mix van enerzijds feitelijke informatie over de schepen en anderzijds omschrijvingen van fictieve figuren uit literaire werken waar de schepen naar vernoemd zijn.

Makers
Mencía ontving financiering van Kingston University (London) om de app te ontwikkelen, ter gelegenheid van de SILT-tentoonstelling te Hamburg, in juni 2014. Het huidige online werk financierde zij zelf.

Achtergrond
Gateway to the World is een onderzoek naar de poëzie van datavisualisatie. De immense en drukke haven van Hamburg fungeert als metafoor voor het internet, waar informatie al even welig tiert als de schepen in de vaargeulen.

Resultaat
Oorspronkelijk als app beschikbaar, maar nu ook als website, omdat de app telkens updates behoeft. Gateway to the World heeft als installatie onder andere gestaan op de Electronic Literature Festival Exhibition in Bergen, Noorwegen en op de tentoonstelling Paraules Pixelades. La literatura en l’era digital in Barcelona, Spanje, dat 6.510 bezoekers trok. In 2017 is het werk te zien in het Moore Institute in Ierland. Het Ierse National Centre for Geocomputation van Maynooth University heeft interesse in een samenwerking met het project. Mencía zou graag een wereldwijde, meertalige versie uitbrengen die dezelfde open data in realtime gebruikt.

Kenmerken [uitleg]
verhaalstrategie: algoritme
vorm: app, website, installatie
financiering: Academia