Essential Tagge

21-10-2017

Innovatieproject uit scan Digitale Literatuur

essential tagge afbeelding uit project

http://www.essentialtagge.net/

website, exposities
Engels (vertaald uit het Nederlands)

Public Thought (Jan Baeke schrijver/dichter en Alfred Marseille vormgever/mediakunstenaar)

2015, Nederland

Inhoud
Een project rondom een zekere plantkundige Bob Tagge, die een obsessie heeft met reeksen en met het ordenen van de wereld. De website bevat gedichten, geluidsopnames, foto’s, voorwerpen en brieven, die tevens bij diverse exposities zijn vertoond.

Makers
Bob Tagge kwam voor het eerst voor in een gedicht van Jan Baeke. Van daaruit is het project gegroeid, dat uitmondde in twee exposities, een radiouitzending, een bibliofiele uitgave van AzulPress, een e-book en de website essentialtagge.net. Baeke en Alfred Marseille werken al langer samen, en ook hier zijn ze met z’n tweeën inhoudelijk aan de slag gegaan: Baeke voornamelijk met de teksten en Marseille met de vorm en het beeld. Essential Tagge kreeg financiële steun van het Nederlands Letterenfonds.

Achtergrond
Dit project speelt met fictie en werkelijkheid. Veel bezoekers van de exposities en website gaan ervan uit dat deze wetenschapper bestaat of heeft bestaan, terwijl er veel tegenstrijdige informatie wordt gepresenteerd. Heden en verleden lopen door elkaar. Het project onderzoekt de rol van wetenschap en de wetenschapper.

Resultaat
Een website, en exposities in de Hortus Botanicus in Amsterdam met meer dan 10.000 bezoekers en de Royal Botanic Garden in Edinburgh met meer dan 60.000 bezoekers. Het project is nog niet voltooid, Tagge zou zomaar weer ergens kunnen opduiken.

Kenmerken [uitleg]
verhaalstrategie: non-lineair
vorm: website
financiering: Cultuurfonds