Elegy for a Dead World

20-10-2017

Innovatieproject uit scan Digitale Literatuur

http://www.dejobaan.com/elegy/

betaalde computergame (app)
Engels

makers Dejobaan Games en Popcannibal

2013, Verenigde Staten

Inhoud
Een spel dat gespeeld wordt door verhalen te schrijven. In Elegy for a Dead World ontdekt de speler vergane beschavingen, geïnspireerd op drie poëtische werken uit het tijdperk van de Britse romantiek: Shelley’s Ozymandias, Keats’ When I have Fears en Byron’s Darkness. De illustraties staan in nauw verband met de gedichten en zijn geïnspireerd op het werk van kunstschilder J.M.W. Turner (1775-1851).

Makers
Het grootste deel van Elegy for a Dead World werd intern door het bedrijf gefinancierd uit inkomsten van eerdere games. Daarnaast werd met een Kickstarter-campagne 72.339 dollar opgehaald, circa 33% meer dan het doel van 48.000 dollar.

Achtergrond
Veel games bieden de speler een narratief, maar in Elegy for a Dead World schrijft hij zelf het verhaal. Dat is vrij uniek in de gamewereld. De makers zien het spel daarom niet zo zeer als literair op zichzelf, maar gereedschap voor anderen om verhalen mee te schrijven.

Resultaat
Een betaalde computergame, verkrijgbaar via het gaming platform Steam, met een bereik van ongeveer 100.000 spelers. Omdat de Kickstarter-campagne meer geld opleverde, werden tweehonderd exemplaren gedoneerd aan scholen en andere educatieve instellingen.

Kenmerken [uitleg]
verhaalstrategie: game
vorm: app
financiering: self-funded