Drijvende kracht van makers

16-10-2017

Een ontwikkeling binnen digitale literatuur

Veelal initiëren onafhankelijke makers, kunstenaars, auteurs projecten en worden zij ondersteund door partners als cultuurfondsen, filmmakers, (artistic) gameontwikkelaars. Initiatiefnemers komen meestal van buiten en ontfermen zich over de literatuur in plaats van andersom. Vaak ontstaan projecten vanuit interesse in het artistiek potentieel van verhalen en een fascinatie voor cross disciplinaire samenwerking.

De academische wereld speelt een opvallende rol in het digitale domein. De ontwikkeling van hybride digitale literaire vormen wordt met grote interesse gevolgd en leidt tot academisch onderzoek, onder meer in de vorm van lees- en onderzoeksgroepen.

image

Tafelgeheim

Virtual reality ervaring voor twee personen. Zij zijn als vader en dochter met elkaar in gesprek aan de keukentafel. De simulatie brengt hun gedachten tot leven en toont hun onuitgesproken verdriet.

Lees verder

image

P.o.E.M.M.

Acht interactieve touchscreengedichten als app en installatie. Elk gedicht wordt gepubliceerd in zes opvolgende, veranderde versies. Tekst, beelden en interactiviteit versterken elkaar.

Lees verder

image

Ice-Bound

Prijswinnende combinatie van fysiek boek en app, onderzoekt de mogelijkheid om informatie in een fysiek boek te verbergen voor een digitale entiteit. De app is gratis, het boek moet worden gekocht.

Lees verder

image

Wuwu & Co

Geanimeerde kinderboekenapp aangestuurd door verschillende functies van de tablet: camera, positie, beweging, microfoon. Kinderen ‘stappen in’ het verhaal. Won de Bologna Ragazzi Digital Award.

Lees verder

image

Bitterveld

Reis met ondergrondse door Berlijn langs herdenkingsmonumenten uit de oorlog. De plattegrond van de metro is de interface voor verschillende verhaallijnen.

Lees verder

image

Device 6

Surrealistische thriller waarbij de tekst ook fungeert als plattegrond en puzzelaanwijzing. App, gemaakt door een gamestudio, met minder ruimte voor het literaire aspect. 400.000 downloads.

Lees verder

image

Pry

Boek en film versmolten tot een app. De lezer wisselt tussen heden en flashbacks van een blind wordende man. Prijswinnende app, met meer dan 100.000 downloads.

Lees verder

image

DadaOverload

Website en expositie waarin tweets gehussseld worden en vervolgens vernietigd. De gebruiker kan zelf tweets aanleveren. Digitale variant op de Dada-beweging uit de vorige eeuw.

Lees verder