Dichtbij

21-10-2017

Innovatieproject uit scan Digitale Literatuur

http://www.poetryinmotion.nl/

gratis app voor iOS en Android
Nederlands

Mark Boog schrijver, John van der Wens vormgever

2016, Nederland

 

Inhoud
Een app die op basis van onder meer locatie, tijd, nieuws, omgeving en weersomstandigheden gedichten genereert. Druk op de knop, maak een foto, en de app produceert een gedicht toegesneden op de situatie waar de gebruiker zich op dat moment bevindt. De app werkt wereldwijd.

Makers
Boog en Van der Wens werkten eerder samen aan projecten waarin tekst en beeld samenkomen. Ze verzonnen Dichtbij samen; Boog schreef het basismateriaal voor de gedichten voor de app, Van der Wens verzorgde de vormgeving en de user interface. De app ontving financiële steun van het Nederlands Letterenfonds.

Achtergrond
De app is een onderzoek naar de grens tussen poëzie en automatische gegenereerde data. In de basis zitten ongeveer meer dan zestig dichtstructuren in de app, maar door het algoritme zijn er oneindig veel gedichten mogelijk.

Resultaat
Een gratis app voor iOS en Android. Wat de makers betreft is het project nog niet afgerond. Graag zouden ze meer factoren meenemen, bijvoorbeeld patroonherkenning in foto’s. Ook willen Boog en Van der Wens de gebruiker zelf gedichten laten toevoegen. Daarvoor is een nieuwe tool nodig.

Kenmerken [uitleg]
verhaalstrategie: algoritme
vorm: app
financiering: Cultuurfonds

Meer
http://www.publicthought.net/de-anderen-hebben-het-gedaan.html Dynamische gedichten van Jan Baeke.