DadaOverload

21-10-2017

Innovatieproject uit scan Digitale Literatuur

http://dadaoverload.org/

website, expositie
Engels

and-or, kunstenaarsgroep bestaande uit René Bauer, Beat Suter en Mirjam Weder makers

2016, Zwitserland

Inhoud
Verzamelt tweets in realtime, trekt ze uit elkaar en plaatst ze in een nieuwe volgorde, om ze vervolgens te vernietigen met digitale dada-kogels. Normaal gesproken worden tweets in leven gehouden door retweets, DadaOverload doet het tegenovergestelde: het herschept de tweets om ze vervolgens te vernietigen. De gebruiker kan ook zelf teksten aanleveren om te onderwerpen aan de dada-vernietiging.

Makers
and-or bedacht en ontwikkelde het werk zelf, zonder externe financiering.

Achtergrond
Dada (culturele beweging uit begin vorige eeuw) is overal, in korte berichten in de vorm van tweets, spam en reclame, maar meestal zijn we ons daar niet van bewust. DadaOverload wil dit zichtbaar maken. De oorspronkelijke Dada-beweging knipte krantenknipsels op en herschikte ze, DadaOverload doet hetzelfde met tweets.

Resultaat
Naast de website werd het werk in 2016 in Zürich geëxposeerd bij de Zurich University of the Arts, en tijdens het internationale gameZfestival. In 2017 is DadaOverload o.a. te zien bij het Electronic Literature Festival in Porto, Portugal en op het FILE 2017 – Electronic Language International Festival in São Paolo, Brazilië. Het werk bereikte meer dan 10.000 mensen.

Kenmerken [uitleg]
verhaalstrategie: algoritme
vorm: website
financiering: self-funded

Meer
Andere relevante werken van and-or:
http://www.and-or.ch/andordada/
http://www.and-or.ch/searchsonata/

http://www.and-or.ch/searchsongs/