Cleartext

20-10-2017

Innovatieproject uit scan Digitale Literatuur

https://github.com/mortenjust/cleartext-mac
https://qz.com/660415/i-created-a-tool-that-makes-people-sound-smarter-and-accidentally-took-away-their-personal-freedom/

algoritme app voor Mac
Engels

concept & code Morten Just
2016, Verenigde Staten

Inhoud
Een teksteditor die alleen de 1.000 vaakst voorkomende Engelse woorden toelaat. Cleartext komt voort uit frustratie over mensen die moeilijke woorden gebruiken in de hoop slim over te komen. Typ je een te moeilijk woord op je computerscherm, dan schudt het venster en wordt je woord gewist.

Makers
Overdag werkt Morten Just voor het Google Android-ontwerpteam, ’s avonds besteedt hij standaard een uur aan eigen projecten zoals Cleartext. Ontwikkelplatform: Xcode.

Achtergrond
Cleartext laat zien hoe eenvoudige algoritmes de auteur kunnen beïnvloeden. Volgens de maker forceert de vocabulairebeperking je niet alleen om simpeler te schrijven, maar ook om helderder te denken. Hij geeft aan bezig te zijn met nieuwe teksteditors met (complexere) algoritmes.

Resultaat
Opensourceproject voor de Mac met 15.000 downloads op GitHub. 3.000 volgers. “Dozijnen” ontwikkelaars leverden een bijdrage aan de code. 125 ontwikkelaars gingen verder met eigen working copies. Volgens Just gebruiken onder meer copywriters en advocaten Cleartext. In ieder geval één schrijver maakte er een kort verhaal mee.

Kenmerken [uitleg]
verhaalstrategie: schrijven, algoritme
vorm: app
financiering: self-funded

Meer
http://www.hemingwayapp.com Labelt lange zinnen en moeilijke woorden.
http://www.blankpage.io Helpt schrijvers een schrijfroutine op te bouwen. http://www.hailoverman.com/flowstate Gooit je tekst weg als je langer dan vijf seconden niet typt.