Arcadia

20-10-2017

Innovatieproject uit scan Digitale Literatuur

http://arcadiatheapp.com

gratis iOS-app voor iPhone en iPad
Engels

Iain Pears, auteur, Faber & Faber (Faber) uitgever, Amphio ontwikkeling en productie

2016, Verenigd Koninkrijk

 

Inhoud
Boek-app met parallelle verhaallijnen, waarin de lezer zelf bepaalt welke weg er wordt afgelegd. Arcadia bestaat uit tien personages en drie verschillende werelden. Alleen de eerste paragraaf is voor elke verhaallijn hetzelfde, daarna kiest de lezer haar pad, dat soms kruist met een ander pad en soms weer aftakt. Een visuele plattegrond toont alle verhaallijnen. Arcadia bestaat niet alleen uit meerdere verhaallijnen, maar ook uit meerdere literaire genres. Afhankelijk van het pad van de lezer is het een detective, een historische roman, sciencefiction, fantasy en mythologie in één app.

Makers
Het idee voor het uitgeven van het verhaal in deze vorm kwam van de auteur zelf. Uitgever Faber schakelde Amphio in om in samenwerking met de auteur de app te ontwikkelen, dat eerder als Touchpress onder ander T.S. Eliots The Waste Land in appvorm uitbracht.

Achtergrond
Arcadia is bij Faber ook beschikbaar als papieren boek, maar dit bevat niet al het materiaal dat de app bevat. De digitale vorm maakt het mogelijk dat de lezer zich verder kan verdiepen in de verschillende narratieve lijnen en perspectieven. De schrijver krijgt de ruimte om zijn verhaalwereld en personages op een meer intuïtieve manier uit te diepen.

Resultaat
Gratis iOS-app voor iPhone en iPad waarin je het hele verhaal ontgrendelt met een in-app-aankoop. Er is ook een fysieke versie verkrijgbaar.

Kenmerken [uitleg]
verhaalstrategie: non-lineair
vorm: app
financiering: uitgeverij