A Universe Explodes

21-10-2017

Innovatieproject uit scan Digitale Literatuur

https://a-universe-explodes.com
https://medium.com/@teau/a-universe-explodes-a-blockchain-book-ab75be83f28

web-app
Engels

T.L. Uglow auteur, Impossible Labs ontwerpstudio

2017, Australië

 

Inhoud
De originele versie van T.L. Uglows A Universe Explodes bestaat uit twintig korte pagina’s van elk 128 woorden. Er zijn honderd unieke edities van het boek in omloop, die door de eigenaar aangepast worden: op elke pagina moet hij of zij twee woorden wissen en één woord toevoegen. Vervolgens kunnen ze hun editie handmatig overdragen aan een nieuwe eigenaar. Het verhaal gaat over iemand wiens leven en wereld uiteenvallen; naarmate het boek meer gelezen wordt, groeit dit literaire effect. Uiteindelijk blijft er per pagina maar één woord over.

Makers
Dit boek is een uitgave van Editions at Play, een doorlopend onderzoeksproject naar de mogelijkheden van digitale boeken van Googles Creative Lab in Sydney en ontwerpbureau Visual Editions in Londen. De ontwikkelaars hebben de blockchaintechnologie gebruikt om bij te houden wie de honderd edities in bezit hebben.

Achtergrond
In een e-book kun je geen ezelsoren maken, geen opmerkingen krabbelen, geen briefjes verstoppen. Je laat ze niet zomaar achter in de publieke ruimte. Want zo werkt eigenaarschap niet in de digitale wereld: wat je koopt is toegang, tot een kraakschoon bestand, waarin je niet eens vingerafdrukken achterlaat. A Universe Explodes zet hier een digitaal alternatief tegenover, door iedereen gratis toegang te geven en een kleine groep op een nieuwe manier eigenaar te maken. Deze eigenaars zetten ieder hun stempel op de tekst. Zo haakt het ook nog in op het idee dat literatuur een subjectieve gedachtewereld oproept, die voor iedere lezer anders is. In dit geval zie je dat letterlijk terug in de gestaag veranderende tekst.

Resultaat
Een web-app waarin je de honderd edities van A Universe Explodes kunt lezen en hun bewerkingsgeschiedenis kunt bekijken. Heb je eigenaarschap gekregen van een eerdere eigenaar of door je via de ontwikkelaars aan te melden voor de wachtlijst, dan kun je de tekst ook bewerken.

Kenmerken [uitleg]
verhaalstrategie: lineair, schrijven
vorm: website
financiering: uitgeverij

Meer
https://editionsatplay.withgoogle.com Diverse andere experimentele digitale boeken van Editions at Play.