KVB Boekwerk presenteert sinds 2017 de jaarlijkse verkoopcijfers over de boekenmarkt. Voorheen stonden deze cijfers op de site van de KVB. De jaarcijfers over 2016 zijn op 19 januari 2017 bekendgemaakt door stichting CPNB. KVB Boekwerk is verantwoordelijk voor het opmaken en presenteren van de cijfers.

De jaarcijfers worden in opdracht van Stichting Marktonderzoek Boekenvak (SMB) verzameld door marktonderzoekbureau GfK. De stichting is opgericht door de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) en de Groep Algemene Uitgevers (GAU).  KVB Boekwerk is verantwoordelijk voor de publicatie van de cijfers. De KBb, GAU, CPNB, Stichting Lezen en het Letterenfonds zijn kernpartners van Boekwerk.

Bij de belangrijkste verkooppunten in relevante verkoopkanalen in Nederland wordt wekelijks het aantal verkochte boeken gemeten. De verkoopkanalen zijn onder meer boekhandels, entertainment specialisten en mass merchandisers. De verkoopgegevens geven een kwantitatief beeld van omzet, volume en type boeken. Het bereik van deelnemende verkooppunten is (in 2016) 89% van de totale afzet in de markt en 85% van de omzet. Gepresenteerde cijfers zijn geëxtrapoleerd naar de totale markt.

De omzet stijgt verder door

Na een stijging van de omzet van 3,5% in 2015 noteert de Algemene Boekenmarkt nu een omzetstijging van +5,3%. In de markt heerste al een optimistische stemming over de verkopen. Dat wordt nu gestaafd door goede cijfers. De omzet steeg van € 489 miljoen in 2015 naar € 521 miljoen. De afzet steeg met 4,8% van 39 miljoen algemene boeken naar 41 miljoen. De trend laat zien dat de markt weer op het niveau van 2013 zit.

Figuur 1. Bron: KVB Boekwerk/GfK (2016)

Figuur 2. Bron: KVB Boekwerk/GfK (2016)

De jaarcijfers zijn gebaseerd op de verkoop van Nederlandstalige en anderstalige algemene boeken, dat wil zeggen exclusief school- en wetenschappelijke boeken. De cijfers zijn inclusief de verkoop van e-books. Bij e-books gaat het alleen om Nederlandstalige titels.

E-books

Het aandeel van e-books in de omzet blijft rond de 4% liggen. De afzet van e-books laat een stijging zien van 5,9% naar 6,6%.

Gemiddelde prijs

De gemiddelde prijs van boeken blijft net onder de € 13,-. Die van papieren boeken stijgt met
€ 0,10 naar € 13,18 en die van e-books daalt van € 8,04 naar € 7,51.

Figuur 3. Bron: KVB Boekwerk/GfK (2016)

Genres

De verdeling naar omzetaandelen van de hoofdgenres (inclusief Nederlandstalige e-books) blijft nagenoeg gelijk. De onderstaande grafiek laat zien dat het omzet aandeel van Fictie nog altijd het grootste is.

Figuur 4. Bron: KVB Boekwerk/GfK (2016)