Seminar 2020
Zet AAN tot lezen
Op 16 januari 2020 is weer tijd voor het jaarlijkse KVB Boekwerk seminar. Dit jaar wederom in Compagnie Theater. Aansluitend is de CPNB nieuwjaarsreceptie voor het boekenvak.
Lees hier het artikel Wat we al weten over leesgedrag met interviews met Gerlien van Dalen, Stichting Lezen, en Eveline Aendekerk en Annette Reijersen, Stichting CPNB.
Download het volledige programma voor het seminar hier.
Het lezen van boeken draagt veel bij aan mens en maatschappij, blijkt uit de studie De impact van het boek dat dit jaar is uitgevoerd in opdracht van KVB Boekwerk. Tegelijkertijd blijkt dat het aantal lezers en de leestijd daalt.
Wat kan de markt doen?
Met leesbevorderingscampagnes en in het onderwijs wordt hard gewerkt aan het keren van de neergaande trend. Maar wie pakt het stokje over als (potentiële) lezers het onderwijssysteem verlaten, het moment dat de leesmotivatie laag is? Vanaf dat moment is lezen afhankelijk van de persoonlijke motivatie en de verleidingskracht van auteurs, uitgevers en boekverkopers. Maar begrijpen we genoeg van het gedrag van lezers om het tij te keren? Wat kunnen de marktpartijen doen om aan te zetten tot lezen?
Beïnvloeden van leesgedrag
Daarom staat het seminar dit jaar in het teken van gedragsbeïnvloeding. Hoe kunnen we inzichten in de sociale psychologie en economisch consumentengedrag inzetten om lezen te stimuleren. En wat van al deze theorie is toepasbaar in de boekenmarkt, door de auteur, uitgever of boekverkoper?
Uit het onderzoek Lees:tijd van het SCP blijkt dat vooral onder jongeren het lezen daalt. De jongeren die nu uit het onderwijs komen zijn de millennials. Zij zijn de toekomst van het boekenvak, want het lezen neemt (nog steeds) toe naarmate men ouder wordt. Als we hen bereiken, is dat winst voor de langere termijn. Hoe goed weet het boekenvak hen te overtuigen? In een paneldiscussie met vertegenwoordigers uit de doelgroep gaan we hierop in.
Programma
13:45 | Inleiding door Jurriaan Rammeloo, programmaleider van KVB Boekwerk.
Tim den Heijer is een van de twee breinen achter B.R.A.I.N. Creatives, een start-up voor creatieve activatie, reclame en communicatie, geïnspireerd door gedragswetenschap. Hij is daar creatief strateeg en copy writer.
Karin Bongers is gedragswetenschapper en gepromoveerd op onderzoek naar de rol van bewuste en onbewuste processen in gedrag. Met haar adviesbureau Inspire to Act ondersteunt, begeleidt en adviseert zij organisaties die maatschappelijke vraagstukken effectief willen aanpakken met gedragsverandering.
15:00 | Pauze
15:30 | Vervolg programma
Monte Königs is socioloog en expert op het gebied van toekomstig menselijk gedrag en maatschappelijke verandering. Hij is werkzaam als keynote speaker en coach bij Whetston. Zelf millennial zijnde kent hij de doelgroep als geen ander.
Paneldiscussie met panelleden:
- Tim van den Hoed. Zijn Utrechtse Boekenbar is niet alleen een winkel, maar ook een ontmoetingsplaats. Een plek die draait om boeken, en ook een plek die draait om de mensen die van boeken houden.
- Roel van Niekerk is werkzaam als presentator, voice en eindredacteur bij NOS Stories. NOS Stories is gericht op jongeren en biedt verhalen die hen op de hoogte houden van het nieuws, uitleg geven en helpen een mening te vormen.
- Annette Reijersen is manager Merk, Marketing en Communicatie bij Stichting CPNB. Afgelopen jaar verkozen tot Communicatievrouw van het jaar 2019, is zij bezig met gedragsverandering en sturing om mensen op de lange termijn aan het lezen te krijgen én te houden.
16:45 | Intermezzo
Het programma eindigt om 17:00 uur. Dan start gelijk de nieuwjaarsreceptie van de CPNB, in de zaal met een welkom van Eveline Aendekerk.
Download het volledige programma voor het seminar hier.
Locatie
Compagnie Theater (Kloveniersburgwal 50, Amsterdam. Hier vindt u meer informatie over locatie en de routebeschrijving).
Datum
Donderdag 16 januari 2020
Inloop: 13:15 uur
Start programma: 13.45 uur
Aansluitend aan het seminar vindt vanaf 17.00 uur de CPNB Nieuwjaarsborrel plaats op dezelfde locatie.
Klik hier om u aan te melden voor het seminar en/of de borrel.