Verbinden van de digitale en fysieke wereld

16-10-2017

Een ontwikkeling binnen digitale literatuur

Na een periode van fascinatie voor de digitale en virtuele wereld, begint er ook een andere beweging te ontstaan: projecten zijn niet langer alleen browser-based of op zichzelf staande digitale toepassingen, maar verbinden de fysieke wereld met de digitale wereld. Zo zien we de dichtfragmenten van Maria Barnas op de eerste hulp van het AMC en worden installaties met VR ervaring op festivals gepresenteerd.

Technieken als augmented reality en taal- en spraaktechnologie maar ook de opkomst van het Internet der dingen (Internet of ThingsIoT) vergemakkelijken de toepassing van digitale techniek in ons dagelijks leven.

image

Hag Seed

In deze interactieve installatie vormen quotes van auteur Atwood (naar Shakespeare) zich naar de houding van het lichaam van de kijker. In de openbare ruimte een speels literair object met marketingwaarde.

Lees verder

image

Ice-Bound

Prijswinnende combinatie van fysiek boek en app, onderzoekt de mogelijkheid om informatie in een fysiek boek te verbergen voor een digitale entiteit. De app is gratis, het boek moet worden gekocht.

Lees verder

image

Tafelgeheim

Virtual reality ervaring voor twee personen. Zij zijn als vader en dochter met elkaar in gesprek aan de keukentafel. De simulatie brengt hun gedachten tot leven en toont hun onuitgesproken verdriet.

Lees verder

image

You Say Time is a River

Geanimeerde gedichten op monitoren bij de Spoedeisende hulp van het AMC in Amsterdam, met als doel patiënten en personeel houvast te bieden op kwetsbare momenten. Met bijbehorende website.

Lees verder

image

Het Poëzie Museum

De favoriete gedichten van schrijver Anna Enquist in een digitaal museum aan het Amsterdamse Museumplein. De app legt een augmentedreality laag over de daadwerkelijke locatie.

Lees verder

image

Gateway to the world

App en website, visualiseert met open data de routes van schepen rond de haven van Hamburg. De varende schepen worden schrijftools die feitelijke en literaire informatie verbinden.

Lees verder

image

Essential Tagge

Project rond een personage uit een gedicht van Jan Baeke. Omvat naast een website o.a. ook exposities, foto’s, geluidsopnamen en een e-book. Bob Tagge lijkt werkelijk te bestaan.

Lees verder