Tafelgeheim

17-10-2017

Innovatieproject uit scan Digitale Literatuur

http://www.outofsight-vr.com/
https://vimeo.com/180087043

virtual reality, installatie
Nederlands, Duits, Engels

Sara Kolster regisseur, Jaap Robben schrijver, Gijs Kast illustrator, ontwikkelaarscollectief Zesbaans

2016, Nederland

Inhoud
Handgetekende virtualreality-ervaring die twee kijkers tegelijkertijd beleven. De een neemt het perspectief aan van de negenjarige Lina, de ander dat van haar vader. Ze lijken een gesprek te voeren over koetjes en kalfjes, terwijl ze onlangs een zusje en dochter zijn verloren. Het verlies is onuitgesproken aanwezig. De personages zijn verzonken in hun eigen gedachten- en belevingswereld, die tot leven komt in de 3D-simulatie.

Makers
Tafelgeheim is gemaakt in opdracht van het Letterenfonds en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, ter gelegenheid van de Frankfurter Buchmesse 2016. Vanwege deze gelegenheid is gekozen voor drie talen en een high-end VR-uitvoering met HTC Vive. Ontwikkelplatform: Unity.

Achtergrond
Gelijkwaardige samenwerking tussen schrijver en kunstenaar, waarbij beiden inspraak hadden in het eindresultaat. Wordt ervaren als een sterk verhaal met duidelijke spanningsboog. Literair effect van twee verschillende perspectieven gedurende hetzelfde moment.

Resultaat
Installatie, getoond op (literaire) festivals zoals Cinekid Festival, Nederlands Film Festival, Passa Porta Festival en op de Frankfurter Buchmesse, diverse congressen en in bibliotheken.

Kenmerken [uitleg]
verhaalstrategie: lineair
vorm: virtual reality, installatie
financiering: Cultuurfonds