De computer als co-auteur

16-10-2017

Een ontwikkeling binnen digitale literatuur

Niet alleen verschuift de agency van maker naar gebruiker. De computer wordt in sommige projecten co-auteur. De maker geeft zijn project richting in de vorm van regels in een algoritme. Vaak wordt daarbij gebruik gemaakt van een database met inhoud. Vervolgens gaat de computer ermee aan de slag. Zo ontstaan er heel nieuwe teksten of worden bestaande teksten beïnvloed. Binnen de driehoek van lezer, computer, auteur ontstaan onverwachte verhalen en samenwerkingen.

image

Dichtbij

Neem een foto, de app maakt een gedicht toegesneden op tijd, nieuws en omgeving. Zestig dichtstructuren en een algoritme onderzoeken de grens tussen poëzie en automatisch gegenereerde data.

Lees verder

image

News Wheel

Met een draai aan het rad selecteer je koppen uit het nieuws, waarmee je gedichten kunt maken. Anders kijken naar gebeurtenissen in de wereld. De app was ook te zien als installatie in kunstgalerijen.

Lees verder

image

De robot van de machine is de mens

Een verhaal geschreven door Ronald Giphart met suggesties uit een neural network, getraind met ruim 4000 boeken. Voor Giphart was de interface ‘Asibot’ een inspiratiemachine.

Lees verder

image

Elegy for a Dead World

Een betaalde game die gespeeld wordt door verhalen te schrijven. Geïnspireerd door drie poëtische werken uit de Britse romantiek. De makers zien het als een tool om verhalen te schrijven.

Lees verder

image

DadaOverload

Website en expositie waarin tweets gehussseld worden en vervolgens vernietigd. De gebruiker kan zelf tweets aanleveren. Digitale variant op de Dada-beweging uit de vorige eeuw.

Lees verder