Bitterveld

20-10-2017

Innovatieproject uit scan Digitale Literatuur

betaalde iOS-app voor iPhone en iPad
Nederlands, Duits

Liesbeth Eugelink auteur, producent, eigenaar

2015, Nederlands

Inhoud
In Bitterveld reist de hoofdpersoon – een hedendaagse Elckerlyc, zodat elke lezer zich met het personage kan identificeren – met de ondergrondse door Berlijn, bezoekt de herdenkingsmonumenten van de stad en observeert de medereizigers. Welk verband is er tussen die observaties en de Tweede Wereldoorlog? De gebeurtenissen van toen lijken lang geleden, maar hebben wel degelijk met onze tijd te maken. De interface is een fictieve plattegrond van Berlijn. De lezer kan kiezen uit verschillende (metro)routes, de S-Bahn en U-Bahn, om het verhaal tot zich te nemen, zowel via de plattegrond als via knooppunten in de tekst zelf; de lezer stapt hier als het ware over op een andere metro- c.q. verhaallijn. De app houdt bij welke (tekst)routes je nog niet hebt bereisd.

Makers
Liesbeth Eugelink bekostigde zelf de ontwikkeling door een extern bureau. Ontwikkelplatform: iOS SDK, Objective C, Xcode.

Achtergrond
De plattegrond is de interface voor het verhaal waarbij de lezer via de metrostations en reisrichting zelf de leesvolgorde bepaalt. Het aantal reisroutes is niet oneindig, en ook niet willekeurig; elke reisroute levert een op zichzelf betekenisvolle verhaallijn op. Bitterveld biedt daarmee een virtuele herdenkingsruimte, waarbij de lezer kan nadenken over de betekenis van de gebeurtenissen toen, voor het hier en nu, voor hem- of haarzelf.

Resultaat
Beschikbaar als betaalde smartphone- en tablet-app in de iOS App Store. Binnenkort in het Engels beschikbaar en, in 2018, in het Chinees. De Android-versie staat gepland voor 2018.

Kenmerken [uitleg]
verhaalstrategie: non-lineair
vorm: app
financiering: self-funded

Verhalen van in Nederland ondergedoken Joden, toegankelijk via een non-lineaire kaart.